5 KORAKOV DO BOLJŠE ORGANIZACIJE

V službi sem dobila vzdevek pifička. In to samo zato, ker sem (baje) preveč organizirana. Ja, moja miza je res vedno kot iz škatlice in včasih se res spravim čistit in pospravljat mize od drugih. Svinčniki morajo biti vedno ošiljeni in na mizah ne sme biti nobenih smeti … hmm, okej, mogoče je v meni res malo Monka, ampak jaz v tem ne vidim nič slabega. Prepričana sem, da je dobra organizacija ključ do bolj produktivnega dela in posledično lažjega življenja. Zato bom danes kot prava pifička z vami delila trike o tem, kako (p)ostati organiziran in si s tem olajšat življenje. Dobrodošli na tečaju organiziranosti 1.0!

1. Rutina

Rutina ni nujno dolgočasna, ampak je lahko zelo koristna. Sploh zjutraj, saj prihrani brezglavo tekanje po stanovanju in živčnost, ki nas potem spremlja skozi ves dan.

Dobro je, če vsak dan vstanemo ob približno isti uri. Telo se sčasoma na to navadi in se samo spravi v pogon še pred zvonjenjem budilke. Potem pa sledi rutina. Moja izgleda tako: ob 6.30 ena budilka, ob 6.45 druga, ob 7.00 vstanem. Najprej direktiva v kopalnico, potem naredim kosilo za v službo, za njim zajtrk. Ker sem že zverzirana (ravno po zaslugi rutine!), mi vse to uspe v eni uri. Ko z Mirkotom pojeva, je ura 8.00 in imam še tričetrt ure, da se namažem in oblečem. Ob 8.45 sem na poti v službo.

Vsak delovni dan imam isto rutino. Zaradi nje večer prej nisem živčna, poleg tega pa mi daje neko varnost, saj točno vem, kako bo potekalo moje jutro. Če je kdo še slučajno nima – jo toplo priporočam.

2. Lepo po vrsti

Velikokrat se zgodi, da zaradi milijona opravkov, stvari ostanejo samo na pol narejene. Tudi pri meni. Med likanjem se spomnim, da bi morala umiti umivalnike, ko jih začnem umivati se mi zazdi, da moram nujno ven nesti smeti in tako na koncu ničesar ne dokončam. Zato se moram velikokrat opozoriti, da ne smem hitet, ampak najprej dokončati eno stvar in se šele potem lotiti druge. Samo tako bodo rezultati učinkoviti in vsi opravki dokončani.

3. Vstran s telefonom

Pri delu v pisarni ali doma je ključna stvar pospravljen delovni prostor. Znebiti se je treba vseh smeti, listkov, skodelic za kavo in hrane. Nič od tega ne spada na mizo. To so stvari, ki samo kradejo pozornost (in zaradi katerih zabušavate). Stvari, ki so na moji mizi so: laptop, dva lončka s kulicami in flumastri (… in škarjami in lepilom in flumastri), samolepilni listki in bluetooth zvočnik. In to vedno na istem mestu. Poleg tega med delom z mize vedno umaknem telefon. Saj vsi vemo, kako je – pogledaš en Facebook opomnik, čez pol ure pa se na Youtubu smejiš videu mačke, ki skače v bazen. Na mizi torej čim manj stvari!

4. Pametni pišejo

Od nekdaj sem si rada zapisovala stvari, saj sem si jih tako hitreje zapomnila. Medtem ko jih pišem, nekako kar ostanejo v moji glavi, brez da bi kasneje sploh morala pogledati na papir. V službi imam zato zvezek, kamor si zapisujem vse ideje in tedenske naloge, doma pa veliko tablo, kjer so nalepljeni listki z opomniki za zobozdravnika, urnik za fitnes ali seznam nakupov.

Vsak teden si na list papirja tudi napišem stvari, ki jih rabim iz trgovine in ga shranim v denarnico. Ko grem v trgovino, tako nikoli ničesar ne pozabim (za vse g33ke namesto listka predlagam aplikacijo Out of Milk).

Moj predlog je torej, da si zapisujete. In to ne na milijon listkov, ki jih pustite na sto različnih mestih in se potem ob prvi priliki izgubijo, ampak v zvezek, ki ga imate vedno na dosegu roke in kjer zapiski ostanejo na svojem mestu.

5. Aplikacije za g33ke

Sama nisem fan aplikacij za beleženje dogodkov in opravkov, ker mi tipkanje, vnašanje alarmov in vsega ostalega, vzame 3x več časa, kot če bi jih enostavno napisala na listek. Na koncu pa se še zgodi, da se alarm sploh ne vključi ali pa ga spregledam. Kljub temu sem za vse, ki bolj kot na papir prisegate na tehnologijo, raziskala, katere so najboljše aplikacije za pomoč pri organizaciji opravkov. Na žalost sem po natančnem pregledu petih, ki bi naj bile najboljše, ugotovila, da ni nobena vredna downloada.

Zato predlagam uporabo starega dobrega alarma, ki ni nujno, da je samo budilka, ampak tudi opomnik za dnevne opravke in dogodke. Najenostavnejši je za shranit, pa še alarma ne preslišiš.

To je to, mojih 5 predlogov za boljšo organiziranost. Imaš še ti kak dober nasvet? Deli ga z mano, da postanem še večja pifička! Xo

Share:

Looking for Something?